Arkistot kuukauden mukaan: maaliskuu 2010

VIRVON,VARVON – TUOREEKS, TERVEEKS…

Sosiaali- ja terveysministeriö järjesti tiedotustilaisuuden Kaste-ohjelman vuoden 2010 valtionavustuksista eilen 26.3 juuri näin sopivasta pääsiäisen alla. Miten rahoitusta jaettiin tälle vuodelle ja millä painopisteillä tulevaks vuodeks…

Tilaisuudesta voisi kirjoittaa monestakin näkökulmasta, mutta tässä blogissa kolmelta kantilta. Ensinnäkin tilaisuudessa oli esillä yksi Pohjois-Suomen alueelle tulleista hankkeista, kun terveysjohtaja Keijo Koski Oulun kaupungista esitteli Kytke-hanketta, joka sai merkittävän rahoituksen vuosille 2010-2012. Kytke on yksi niistä hankkeista, jotka kehittävät nimenomaan perusterveydenhuoltoa ja/tai terveyden edistämistä. Hankkeessa on tarkoituksena kehittää painopistettä perusterveydenhuollossa annettaviin palveluihin yhteistyössä erikoissairaanhoidon kanssa ja erityisesti lisätä asiakkaan kotona annettavan hoidon osuutta. Taidettiinpa tilaisuudessa todeta, että hanke on tämän hakukierroksen ”lippulaiva”. Siispä odotuksia ja haastetta riittää Pohjois-Suomeen Kytke-hankkeelle, kuten myös muille Pohjois-Suomeen rahoitusta saaneille hankkeille. Tukeva-hanke, lapsiperheiden hyvinvointihanke, sai jatkorahoitusta ja siten hyvin käynnistynyt työ jatkuu laajeten maantieteellisesti myös Lappiin. Kolmantena Pohjois-Suomeen tuli rahoitusta Tenonlaakson sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämiseen, jossa on kyseessä valtakunnallisesta merkittävä avaus, tässä tapauksessa Suomen ja Norjan raja, raja-alueilla tehtävän yhteistyön kehittämiseen. Lisäksi Kainuussa ja Lapissa osallistutaan valtakunnalliseen vammaispalveluiden kehittämistyöhön ja Kainuussa myös perusterveydenhuollon ammattilaisten työn kehittämiseen. Kaiken kaikkiaan tällä kierroksella rahoitusta tuli Pohjois-Suomeen tuli noin 5 miljoonaa euroa ja jo aiemmin on saatu rahoitusta 10, 5 miljoonaa euroa. Joten kyseessä on todella merkittävä panostus pohjoissuomalaisten sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämiseen.

 Toisekseen tiedotustilaisuudessa oli esillä kaksi hanketta, joissa kehittämistyön kohteena ovat mielenterveys- ja päihdetyön kysymykset, Länsi-Suomessa lasten psykiatrisen mielenterveysambulanssin toiminnan kehittäminen ja Etelä-Suomen osalta yleisemmin mielenterveys- ja päihdetyön kysymykset. Näihin liittyen oli esillä puhuttelevaa lisätietoa muun muassa lapsien ja perheiden tilanteesta. puheenvuoroja kuunnellessani peilasin näitä hankkeita Pohjois-Suomessa meneillään olevaan mielenterveys- ja päihdetyön hankkeeseen, jossa nämä asiat ovat painopisteessä. Pohjois-Suomessa ja erityisesti Pohjois-Pohjanmaalla vakava nuorisotyöttömyyskysymys ja erityisesti nuorten syrjäytymisriski on niin suuri, että tähän haasteeseen on alueellamme tartuttu vakavasti ja suunnitellaan kehittämistoimenpiteitä seuraavalle rahoituskaudelle. Nyt tarvitaan uutta ajattelua ja uudenlaisia toimintatapoja nuorten tilannetta ajatelleen.

 Kolmas sanoma  liittyy tulevaan vuoteen – miten sitten tuoreeks, terveeks vuonna 2011 valtionavustusten hakukierroksella? Ministeri Risikko esitteli valtionavustusten painopisteitä vuodelle 2011. Niitä ovat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteiden kehittäminen, perusterveydenhuollon (toimiva terveyskeskus) ja sosiaalihuollon vahvistaminen, osallisuuden lisääminen ja syrjäytymisen vahvistaminen sekä terveyden ja hyvinvoinnin rakenteiden vahvistaminen.  Näiden painopisteiden sisälle mahtuu useita ulottuvuuksia, joilla on yhteys valmisteilla olevaan lainsäädäntöön, kuten terveydenhuoltolaki, sosiaali- ja terveydenhuollon kokeilulaki ja sosiaalihuollon lainsäädännön uudistus. Omien tilaisuudessa kirjaamieni muistiinpanojen perusteella voin vain todeta, että Kaste-ohjelma toimeenpanee lainsäädäntöä, tukee ja mahdollistaa palveluiden kehittämistä, mutta myös aktiivisti ennakoi ja seuraa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden toteutusta. Kaste-ohjelma toimii edelläkävijänä ja suunnannäyttäjänä suomalaisten ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin edistämistyössä. Kiinnostuneet voivat käydä katsomassa tiedotustilaisuuden tiedotteita sivulta http://www.stm.fi. Pohjois-Suomen hanketiedotteet löytyvät sivulta http://www.ouka.fi/kaste .

 Niin ja huomenna on sitten päivä, jolloin pikkutrullit kiertävät (siis muualla paitsi syntymäseudullani Etelä-Pohjanmaalla kierretähän vasta lankalauantaina) virpomassa ja tuomassa koristeltuja vitsoja. Taitaa ollakin aika panna piste tälle jutulle ja lähteä kauppaan ostamaan pieniä pääsiäismunia odottamaan huomisia virpojia.

Teen parhaani ja katsotaan mihin se riittää …

Nämä tutut sanat tulee kuultua varsin usein urheilijoiden suusta, tänäkin talvena. No, nyt joku arvelee, että olympialaisetko ne vei Kaste-suunnittelijan ajan, kun ei ole kirjoittanut blogejakaan viime viikkoina.

Tiedoksi, että otsikolla ei ole yhteyttä olympialaisiin. Seurasin niitä varmaankin vähemmän kuin koskaan. Syy blogien vähyyteen on hyvä vierittää työnteolle, joka on ollut melkoisen tiivistä. Tiivis työtahti on kylläkin tuonut joskus mieleen urheilijamaisen ajatuksen, että teen parhaani ja katsotaan mihin se riittää. Saan olla tyytyväinen siitä, että yhä useammat tahot ovat toivoneet tietoa Kaste-ohjelmasta erilaisille foorumeille ja kokouksiin. Samalla huomaan kuinka hyvä olisi päästä syvällisempiinkin keskusteluihin Kaste-ohjelman tavoitteista ja niihin liittyvästä toimeenpanosta. 

Viime viikkoina on ollut mahdollisuus liikkua maantieteellisesti laajalla alueella ympäri Kaste-aluettamme. On ollut rikastuttavaa nähdä ja kuulla monenlaista sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämisen tilanteesta. Kaikkialla, niin kunnissa kuin kuntayhtymissä, maakuntaliitoissa ja sairaanhoitopiireissä sekä järjestöissä, valtionhallinnossa – ihan kaikkialla – muutos on menossa. Yleisiä ovat näkemykset siitä, että tulevaisuus vaatii uudistumista ja katseet on käännetty (ja käännettävä) tulevan ennakointiin. Tulevaisuuteen myös suhtaudutaan avoimesti ja innostuneestikin ja ollaan valmiita uusiin ratkaisuihin ja muutokseen. Paljon on odotuksia lainsäädännön suhteen, mitä terveydenhuoltolaki tuo tullessaan, entä sosiaali- ja terveydenhuollon kokeilulaki ja sosiaalihuollon lainsäädäntö? Odotellaan linjauksia ja vastauksia sekä valmistaudutaan strategisiin valintoihin.

Luonnollisestikaan kaikki eivät ole yhtä innostuneita ja tulevaisuuteen suuntautuneita. Nyt vain on niin hieno aurinkoinen, vaikkakin tuulinen, ilma ulkona ja monet ovat nauttimassa hiihtolenkistä tms, joten ei nyt ikäviä asioita tässä blogissa.

Toivonkin vain tähän lopuksi jokaisen muistavan niin työn äärellä kuin muussakin elämässä, että parhaansa tekeminen riittää varmasti ja se riittää pitkälle…