Arkistot kuukauden mukaan: toukokuu 2010

KESÄ KEIKKUEN TULEVI… Kasteen raikkaitta kesäaamuja odotellessa

Kaste-ohjelmassakin kevät on etenemässä kohti kesää ja luonnollisesti odotettua loma-aikaa. Sitä ennen ollaan vielä tässä päivässä. Pohjois-Suomen aluejohtoryhmälläkin on vielä kaksi kokousta jäljellä. Huhtikuussa pidimme kokouksen Lapissa, Inarissa ja huomenna, torstai 27.5., matkaamme Kokkolaan kokoukseen. Aluejohtoryhmä todella haluaa matkustamalla alueella perehtyä myös syvällisemmin paikallisiin olosuhteisiin ja lisätä tuntemustaan tästä maantieteellisesti varsin laajasta Kaste-alueesta.

Kulunut talvikausi on ollut tavattoman rikas ja antoisa. Ulottuvuuksia on ollut monia ja taatusti jokainen työpäivä on ollut erilainen. Yksi osa työtä on vastata monenlaisiin kysymyksiin. Omalta osaltani olen todella usein saanut vastata kysymykseen; kerroppa nyt, mitä se oikein tarkoittaa tuo KASTE. Siitä on leikkisästi kyselty, onko se jotain pappishommaa vai mitä. Siinä sitten yksittäinen suunnittelija, jonka pitäisi tietää vähän kaikesta kaikkea ja joutuu katselemaan asioita turhankin laajasti, voi olla pahassakin pulassa, kun yrittää löytää vastausta konkretiaan. Onhan noita, konkreettisia tekoja, Kaste-hankkeet täynnään. Siinäpä haastetta, miten niitä voisi paketoida sellaiseen muotoon, että kysyjät saisivat mieleisiä vastauksia. Tässä yhteydessä vinkiksi kaikille konkretiaa kaipaaville esitän ainakin sen, että tältä sivulta poistuessasi siirtyisit esim. sivulle www.ouka.fi/kaste ja sieltä hankkeisiin, josta pääsee kaikkien hankkeiden omille sivuille. Ainakin sitä kautta pääsee todella pitkälle ja löytää ihmisiä, joihin voi ottaa yhteyttä.

Palaan vielä aluejohtoryhmän työhön. Loppuvuodelle on kaksi todella merkityksellistä asiaa eteenpäin vietäväksi. Ensinnäkin on syytä miettiä mitä ehkä vielä voisimme tehdä jäljellä olevana Kaste-kautena enemmän osaamisen ja sosiaali- ja terveysjohtamisen, terveyden edistämisen ja syrjäytymisen ehkäisyn, mielenterveyden ja päihteettömyyden edistämisen sekä saamenkielisten palvelujen eteen. Toisaalta mihin suuntaan tulevaisuus velvoittaa Pohjois-Suomea, keiden kanssa pitäisi tiivistää yhteistyötä ynnä muita asioita on syytä pohtia. Toisekseen odotetaan näkemyksiä ja ajatuksia Kaste 2 –nimellä kutsuttavan jatkon suhteen. Vuoden päästä eduskuntavaalien jälkeen hallitus päättää sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisen ohjelmasta ja sen sisällöstä. Nyt tehdään pohjustustyötä ja on aika viestiä ajatuksia sosiaali- ja terveysministeriöön. Meidänkin on aluejohtoryhmässä aika pohtia, miten keräämme Pohjois-Suomen ajatuksia ja viestimme ne eteenpäin Kaste-ohjelman jatkotyöhön. Tähän työhön ryhdytään heti huomisessa kokouksessa ja mukaan haastamme kaikkia Kaste-toimijoita.

 Kesä siis näytti jo kertaalleen ihanuutensa ja luonto puhkesi sananmukaisesti kukkaan… Oulussa on suloinen valkovuokkolehto Hietasaaressa. Tuometkin kukkivat ja taitaapa nurmikoilla olla jo aamuisin  aavistus kesäisestä Kasteesta. Taidan näillä ajatuksilla siirtää itseni kesäaikaan ja pitää taukoa kuukausittaisiksi osittautuneista blogeista…

 Blogistelemisiin Margit