Arkistot kuukauden mukaan: lokakuu 2010

Kysymyksiä, vastauksia ja tuloksia …

Kukapa meistä ei tunne hetkellistä turhautumisen tunnetta, kun sähköpostista kolahtaa vastattavaksi kysely… Niin ja luvataan, että vastaaminen vie vain viisi tai kymmenen minuuttia!

 Suomalainenhan on tunnetusti sellainen, joka vastaa kun ei kysytä, kysyy kun ei vastata, eikä vastaa kun kysytään.  Kesäkuussa lähetettiin Pohjois-Suomen alueelle Kaste-asioista (siis kansallinen sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisen ohjelma) kysely, johon saatiin 155 vastausta. Nämä henkilöt siis vastasivat, kun kysyttiin.

 Entä sitten tulokset, mitä saatiin tietää? Luonnollisesti saatiin monenlaista tietoa, mutta päällimmäiseksi nousee havainto siitä, että meneillään olevat sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämistyön painotukset ovat olleet oikean suuntaisia. Nythän on panostettu vahvasti lasten, nuorten ja lapsiperheiden palvelujen kehittämiseen, mielenterveys- ja päihdetyöhön sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kysymyksiin. Mielenkiintoisesti vastauksissa kuitenkin tuli esille vahvasti se, että Pohjois-Suomessa on kehittämisessä panostettu vanhustyöhön. Kaste-ohjelman kautta ei ole alueellamme rahoitettu vanhustyön kehittämistä, mutta panostusta on tehty muita rahoituskanavia käyttäen. Monenlaista kehittämistyötä siis tehdään ja paljon on tehtävää.

 Seuraavalle hallituskaudelle asetetuista kysymysvaihtoehdoista nousivat kärkeen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen rakenteet ja palvelurakenteen eheys sekä vaikuttavat toimintamallit. Edelleen halutaan panostusta mielenterveys- ja päihdetyöhön sekä lasten, nuorten ja lapsiperheiden palveluiden kehittämiseen, ehkäisevä työ kärkenä.

Lisää kyselyn tuloksia löytyy  osoitteesta www.ouka.fi/kaste.

 Syksy siis ehti pitkälle ennen kuin ehdin ensimmäistäkään kirjoitusta lähettää blogin kautta luettavaksi. Kiirettä on pitänyt ja talvi tuntuu tulevan ihan tuotapikaa. Pohjois-Suomen Kaste-aluejohtoryhmä, lähes 20 kuntien, kuntayhtymien, sairaanhoitopiirien, järjestöjen, yritysten, koulutus- ja tutkimuslaitosten edustajaa työskentelevät ensi kevääseen kansallisten ja alueellisten tavoitteiden eteen ja samalla tulevaisuuteen katsoen.  Tarvitaan vahvaa päämäärätietoista työtä pohjois-suomalaisten ihmisten sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämiseksi. Emme ole lähettämässä uutta kyselyä kenellekään ainakaan lähiaikoina, mutta ottakaa yhteyttä kysymättä. Aluejohtoryhmän jäsenten tiedot löytyvät tuosta aiemmin mainitusta internet-osoitteesta.

 Kaikille hyvää oloa ja virkistäviä syyspäiviä toivotellen

 Margit Päätalo