Arkistot kuukauden mukaan: huhtikuu 2011

KASTE-ELÄMÄÄ VAALIEN JÄLKEEN HUIKAISEVAN AURINKOISENA KEVÄTPÄIVÄNÄ

On aivan loistavaa olla palailemassa työmatkalta Rovaniemeltä Ouluun tällaisena kevätpäivänä, jolloin aurinko paistaa ja junan ikkunasta näkyy maisema, joka on päivässä muuttunut yhä keväisemmäksi. Lumien sulamisvettä on metsiköissä ja ilma on huikaisevan kirkas. Näin kirjoittelin 19.4. pari päivää eduskuntavaalien jälkeen.

Olo oli valoisa kuin uusilla kansanedustajilla. Voinee varmaan kenenkään pahastumatta siteerata isoa jytkyä jatkossa tilanteissa, jossa tulee yllätetyksi tai tapahtuu jotain todella suurta. Hetkellisesti tulee sellainen ison jytkyn olo myös Kaste-ohjelman kannalta.

Jotain todella tapahtunee myös sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämiselle, koska hallitusohjelma määrittelee isot linjat. Niihin sitten sovitetaan nyt laajalti kerätty eri toimijatahoilta saadun lausuntokierroksen tulos sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisen linjauksista. Me taas omalla pohjoisella alueellamme teemme omia linjauksia, jotka puolestaan sovitetaan valtakunnallisiin linjauksiin… no, kuulostaapa helpolta 🙂

Tosiasia on kuitenkin, että palvelurakenteet, -prosessit ja toimintatavat tarvitsevat uudistamista jatkossakin ja sosiaali- ja terveydenhuollolle tulee määritellä tuleville vuosille sellainen kehittämisen suunta, joka parhaiten vastaa jokaisen apua tai tukea tarvitsevan kansalaisen tai sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaan tarpeisiin. Tähän tarvitaan kansalaisten osallisuutta, julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin, koulutus- ja tutkimuslaitosten sekä monien muiden tahojen välistä yhteistyötä.

Alueellisten johtoryhmien työ kuluneelta kehittämisohjelman kaudelta on päättynyt. Uusi peruspalveluministeri nimittää uuden aluejohtoryhmän todennäköisesti touko-kesäkuussa. Pohjois-Suomen alueella on aluejohtoryhmä työskennellyt erittäin hyvin ja verkostoitunut hienosti laajalla alueellamme toimimaan yhdessä alueemme väestön hyväksi. Siitä suurkiitos kaikille aluejohtoryhmän jäsenille ja varajäsenille. Sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisen vienti eteenpäin tällä uudella ja myös tutkitusti hyväksi todetulla tavalla alueellista työllä on myös tulevaisuuden tavoite.

Valoisaa ja voimaannuttavaa kevättä toivottaen

Margit Päätalo, Alueellinen ohjelmapäällikkö, Kaste-ohjelma