Uusia palveluja ja ketjut suoriksi

Oulun kaupunginvaltuusto päätti 17.12.2018 talousarvion vuodelle 2019. Hyvinvointipalvelujen ensi vuoden menobudjetti on 652,7 miljoonaa euroa, josta suunniteltu erikoissairaanhoidon osuus on 247,5 miljoonaa euroa. Hyvinvointipalvelujen omaan palvelutuotantoon on rahaa käytettävissä 248 miljoonaa euroa ja yksityisiin palvelujen tuottajiin 128,6 miljoonaa euroa, josta palvelusetelin osuus on noin 25 miljoonaa euroa.

Keskeinen muutos ensi vuodelle on hyvinvointikeskusten määrä. Jatkossa niitä on viisi: Kontinkangas, Tuira, Haukipudas, Kiiminki ja Kaakkuri. Myllyojan hyvinvointikeskuksesta akuuttivastaanotto siirtyy myöhemmässä vaiheessa Kontinkankaalle. Toki kuntalaiset saavat edelleen valita, millä akuuttivastaanotolla asioivat. Myllyoja keskittyy jatkossa lapsiperheiden ja ikäihmisten ajanvarauksellisiin sote-palveluihin. Suunnitelmaa Myllyojan toiminnasta ollaan tekemässä ja se tuodaan hyvissä ajoin sekä henkilöstölle että kuntalaisille tiedoksi. Ei siis hätää! Muutoksista ja niiden ajankohdasta tiedotetaan monissa kanavissa etukäteen.

Hoitajan vastaanotto on edelleen maksutonta. Valtuusto päätti myös suun terveydenhuollon keskuksista: Haukipudas, Kiiminki, Kaakkuri-Oulunsalo ja Dentopolis. Oulunsalon yksikössä on edelleen saatavilla suun terveydenhuollon palveluja.

Uutena palveluna tarjotaan mahdollisuutta maksuttomaan ehkäisyyn oululaisille 16–20-vuotiaille nuorille. Miten tämä aiotaan käytännössä toteuttaa ja milloin käynnistää, selvinnee tammikuussa, kunhan käymme asiaa johdossa sekä hyvinvointilautakunnassa läpi. Tästäkin tulemme tiedottamaan aktiivisesti. Myös suolistosyöpien varhainen seulonta käynnistyy ensi vuonna. Tämäkin asia viedään suunnitelmallisesti ja hyvin tiedottaen käytäntöön.

Parhaillaan on käynnissä kaupungin hyvinvointipalvelujen ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin yhteinen selvitystyö. Analyysin kohteina ovat erityisesti oululaisten yli 75-vuotiaiden, mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden sekä lasten ja nuorten raskaimpien sote-palvelujen käyttö. Rekisteritietojen yhdistämisen mahdollistaa THL:n tutkimuslupa.

Esimerkiksi yli 75-vuotiaat (12 592) käyttivät sote-palveluihin vuonna 2017 yli 164 M miljoonaa euroa. Heistä 28 prosentilla oli säännöllinen asiakkuus esimerkiksi kotihoidossa, tehostetussa palveluasumisessa tai laitoshoidossa. Suurimmat kustannukset koituivat asumispalveluista, perusterveydenhuollon sairaalahoidosta, kotihoidosta ja laitoshoidosta.

Ensivaiheessa tarkastellaan yli 75-vuotiaiden päivystyspalvelujen käyttö ja sitä edeltävät ja sen jälkeiset hoito- ja palveluketjut. Missä ovat pahimmat pyöröovi-ilmiöt prosessissa kotoa kotiin? Ovatko osaaminen ja panokset tällä hetkellä oikeassa paikassa? Miten mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden ketju toimii? Entäpä lasten ja nuorten kun siihen lisätään vielä sivistys- ja kulttuuripalvelut. Tavoitteena on löytää keskeisimmät muutostarpeet. Selvitystyön ensimmäisiä tuloksia tuodaan toimenpide-esityksineen päätettäväksi ja toimeenpantavaksi alkuvuonna 2019.

Miksi tällaiseen selvitykseen on lähdetty? Olemme hyvinvointipalveluissa tehneet Palvelumalli 2020:n mukaista rakenteiden ja toiminnan muutosta kohti integroituneita ja asiakaslähtöisiä sote-palveluja. Kustannuskasvun taittuminen vuosina 2014–2017 on ollut hurjaa. Laskennalliset kumulatiiviset kustannussäästöt ovat olleet yhteensä 350 miljoonaa euroa kohdistuen erityisesti Oulun kaupungin hyvinvointipalveluihin. Silti väestö kasvaa joka vuosi 1600–2400 uudella kuntalaisella.

Jatkossa on järkevä keskittyä erityisesti paljon palveluja käyttävien integraatiohyötyjen hakemiseen sekä hyvinvointipalvelujen sisällä että hyvinvointipalvelujen ja sairaanhoitopiirin välillä. Palaako meillä euroja epätarkoituksenmukaisiin hoito- ja palveluketjuihin? Saataisiinko resurssien kohdentamisella ketjun alkupäähän säästöjä kalliimmista ketjujen kohdista?

Hyvää joulua

Tutkimusluvan kautta on tietoa saatavilla ja odotan innolla selvityksen tuloksia. Uusia raikkaita näkökulmia ja toimenpiteitä tarvitaan. Siitähän on myös sote-uudistuksessa kyse!

Joulu lähestyy ja on aika rauhoittua sen viettoon ja perheen pariin. Toivotan rentouttavaa joulun aikaa!

Kirsti Ylitalo-Katajisto
Hyvinvointijohtaja