Eurooppa-politiikan supervuosi on nyt – minäkin äänestän

Elämme keskellä politiikan superkevättä ja EU:n supervuotta. Takana ovat eduskuntavaalit, ja hallitusneuvottelut ovat käynnissä. Toukokuussa ovat vielä EU-vaalit ja heinäkuussa alkaa Suomen EU-puheenjohtajuus.

EU-johtajat neuvottelevat tänään 9.5. Romaniassa Euroopan tulevaisuudesta ja unionin perusarvoista. Arvot ovat ihmisarvon ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen, vapaus, kansanvalta, tasa-arvo ja oikeusvaltio. EU:n monivuotista rahoitusta koskevia päätöksiä tehdään tilanteessa, jossa merkittävä jäsenvaltio on jättämässä yhteisön ja yhteisen budjetin Brexitin myötä.  Moni asiantuntija on todennut, että kevään EU–vaalien myötä Euroopan tulevaisuuden suunta on veden jakajalla. Tulevina vuosina EU:n vaihtoehtoina on vahvistua, taantua tai jopa hajota.

Rauha, vakaus, turvallisuus ja vauraus

Erityisesti Eurooppa–päivänä 9.5. on hyvä muistaa Euroopan integraation neljä perustavoitetta: rauha, vakaus, turvallisuus ja vauraus. Tavoitteet saavuttaakseen jäsenmaat ovat päättäneet jakaa yhteistä toimivaltaa eurooppalaisella tasolla. Yhdessä on parempi tehdä ratkaisuja yhteisiin ongelmiin ja haasteisiin.

Eduskuntavaalien yhteydessä EU:sta puhuttiin hyvin vähän, vaikka EU vaikuttaa kansanedustajan työhön ja jokaisen suomalaisen arkeen ja elämään. Kun Oulussa keskustellaan, päätetään ja toimeenpannaan asioita, jotka esimerkiksi liittyvät ilmaston muutokseen, arktiseen politiikkaan, digitalisaatioon, maahanmuuttoon, rajat ylittävään TEN-T-liikenneverkkoon, nuorten kansainväliseen liikkuvuuteen ja EU-hankkeisiin, on taustalla aina myös EU:n politiikkaa ja päätöksentekoa.

Ministerikokouksia Ouluunkin

EU on myös kansalaisten liike. Eurooppa tarvitsee kansalaistensa äänen ja tuen. EU:n on muututtava etäisestä vallan linnakkeesta myös kansalaisten yhteistyön alustaksi, kulttuuri-ilmastonmuutos on tarpeen. Siksi 19 kaupunginjohtajaa ja minä olemme vastustaneet valtioneuvoston päätöstä keskittää EU:n puheenjohtajakauden epäviralliset ministerikokoukset Helsinkiin, toisin kuin edellisellä puheenjohtajakaudella. Oulun työ kohti Euroopan kulttuuripääkaupunkia vuonna 2026 tähtää muutokseen eli kulttuuri-ilmastomuutokseen paikallisella tasolla.

EU:ssa vaikutetaan osaamisella ja verkostoilla, niin yksilöiden, yritysten kuin organisaatioiden tasolla.  Organisaationa myös Oulun kaupunki vaikuttaa osaamisellaan, verkostoillaan ja kontakteillaan aktiivisesti eurooppalaiseen politiikkaan ja päätöksentekoon. Tässä työssä erityisesti pohjoissuomalaiset ja pohjoisruotsalaisetkin Euroopan parlamentin jäsenet ovat keskeisessä roolissa asioidemme edistäjinä.

Vaikuta äänestämällä

Toukokuussa sadat miljoonat kansalaiset valitsevat uuden Euroopan parlamentin. Parlamentin tehtävä on toimia kansalaisten äänenä EU:n lainsäädäntötyössä ja varmistaa EU:n toimielinten toiminnan demokraattisuus.  EU–vaalit ovat tärkeät eivät vain EU:n tulevaisuudelle vaan myös Suomen ja meidän tulevaisuudellemme EU:ssa. Nyt voi äänestämällä vaikuttaa siihen, millaisen Euroopan me pohjoisen ihmiset haluamme.

Euroopan parlamentti kampanjoi äänestysaktiivisuuden kasvattamiseksi lauseella ’Tällä kertaa minä äänestän’.  Kampanjaa mukaillen, tälläkin kertaa minä äänestän. Äänestä sinäkin, Oulun ja Pohjois-Suomen puolesta.

Päivi Laajala
Kaupunginjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *