Apulaiskaupunginjohtaja Sinikka Salo: Oulun palvelumalli 2020

Oulun palvelumalli 2020 vaihtoehtoja esiteltiin ensimmäistä kertaa julkisesti 15.1.2013. Kaupungintalon valtuustosali pullisteli innokkaita kuulijoita. Tietokoneet oli viritetty nettilähetykseen niin asukastuvilla kuin kodeissa ja työpaikoilla. Kaupunginvaltuutettujen lisäksi esitystä sai seurata kuka tahansa nettilähetyksen kautta. Kaupunginjohtajan johdolla virkamieskavalkadi esitteli perusteita ja faktoja palveluiden uudistamisen tarpeelle. Talous ja palvelut on oltava tasapainossa. Palvelut ovat oikea-aikaisia ja tarpeen mukaisia. Viimein seinälle tykitettiin kauan odotetut vaihtoehtoiset mallit. Kolme tärkeintä yhteistä periaatetta ovat 1) Helppo yhteydensaanti ja toimiva palveluohjaus. 2) Matalan kynnyksen palvelut lähellä arjen ympäristöjä. 3) Kuntalaiset aktiivisti mukana palvelujen kehittämisessä.

Kalvosulkeisia katkaisivat mukavat piirrosanimaatiot, jotka herättelivät pohtimaan millaisia palveluita tarvitsemme Oulussa. Tilaisuuden ajan kuuntelijat saivat lähettää kysymyksiä ja kommentteja viestiseinälle. Kansalaisille on avattu myös keskustelumahdollisuus otakantaa.fi- sivustolla ja keskustelua voi käydä myös Facebook-sivuillamme.

Palvelumallin valmistelijana olin tyytyväinen palautteeseen, jota tuoreeltaan saimme valtuutetuilta. Myös henkilöstöltä on tullut positiivista viestiä uudenlaisesta reaaliaikaisesta viestinnästä. Keskustelu on alkanut vilkkaasti otakantaa sivustolla. Toimittajat osaavat kertoa hyvin kansankielellä monimutkaisia asioita. Jutut mediassa ovat olleet voittopuoleisesti selkeitä ja tuoneet hyvää tietoa lukijoille ja kuulijoille.

Oulun tulevaisuuden palveluja rakennetaan yhdessä. Nyt on aika vaikuttaa. Päättäjät tekevät linjauksia tämän kevään aikana. Tietoa löytyy http://www.ouka.fi/palvelumalli2020

5 vastausta artikkeliin ”Apulaiskaupunginjohtaja Sinikka Salo: Oulun palvelumalli 2020

1. Päivikki Pernu

Yli-Iistä ollaan lakkauttamassa terveysasemaa, miksi?
    – kuka maksaa oppilaiden kyyditykset hammaslääkäriin/lääkäriin Kiiminkiin 56 km edestak ja jakun koululta 80 km
    – miten verikokeissakäynnit/näytteiden viennit?
    – kuka lähtee oppilaalle saattajaksi jos kotikävi ei pääse?
    – reseptien uusinnat, ei kaikilla ole nettiä?
    -saako työaikaa käyttää yli tunnin kun käy kiimingissä lääkärinmäärämässä verikokeessa kun palvelut ovat itsestä riippumattomasta syystä kaukana
    – omavastuu taksilla 28,5€ edestakaisin kenellä on vara maksaa se?
    – kuka kirjoitta taksilapun?
    – tilataanko oppilaillekin kelan taksi? kuka maksaa oma vastuun?
    – Yli-Iissä asukkaita yli 2000
    – uusi koulu tulossa, ei tule uusia asukkaita kun palvelut viedään kauas, pankki jo lopettaa toimintansa

2. Taisto Karjalainen

LÄÄKÄRI-JA LABORATORIOPALVELUT RITAHARJUUN JOS NE KERRAN PITÄÄ RAJAKYLÄSTÄ LOPETTAA. HUOM. JOEN POHJOISPUOLELLAKIN ON ASUKKAITA. AINAKIN VEROTTAJA ON MEIDÄN OLEMASSAOLOSTA TIETOINEN.

3. leena kuuva

Kevyen liikenteen väylille oikeanpuoleinen liikenne! Vaaratilanteita tulee päivittäin kun kansa kävelee miten sattuu ja pyöräilijät ohittelevat miten sattuu. Ja kyllä sattuukin. Oulu voisi aktiivisesti aloittaa kampanjan oikeanpuoleisesta liikenteestä kevyen liikenteen väylillä. Vain autotiellä kävelijälle on etua vasemmalla puolella liikkumisesta. Kevyenliikenteen väylillä siitä on vain haittaa kaikille liikkujille.

4. Paavo Paju

Terveyskeskusten lakkauttamisesitys on mielestäni Arto Kosken tekemän ja yhdityneiden kuntien hyväksymän yhdistymissopimuksen vastainen, eikä sitä näin ollen tule saattaa voimaan.