Vahingosta viisastumisen talkoot

Kunta on meistä kuntalaisista tehty, meidän tarvitsemiemme palveluiden tuottamiseksi. Puhdasta vettä tulee hanasta, kirjastot ja kulttuurilaitokset tarjoavat elämyksiä, bussit kulkevat, tiet ja liikuntapaikat pidetään kunnossa, sairaat saavat hoitoa ja uusi polvi opetusta. Koko systeemi pyörii veronmaksajien yhteisellä rahoituksella.

Talouden taantuma on heittänyt kapuloitaan hyvin toimivan systeemin rattaisiin, äkkiä eivät rahat enää riitäkään kaikkeen tarpeelliseen. On otettu velkaa ja etsitty keinoja saada kustannukset kuriin. Palveluiden leikkaaminen osuu usein niihin, jotka ovat niistä kipeimmin riippuvaisia.

Voisiko säästöjä syntyä ilman, että se tekee kipeää? Kuntalehden mukaan kuntien työntekijöille tapahtui vuonna 2012 26 000 työtapaturmaa, joiden suorat kustannukset olivat 67 miljoonaa euroa ja välilliset kustannukset 250 miljoonaa. Tuskin kuntatyöntekijät ovat sen tapaturma-alttiimpia kuin muutkaan työssäkäyvät. Tapaturmia torjumalla voitaisiin sekä säästää rahaa että välttää inhimillistä kärsimystä.

Itselleni sattui työtapaturma pari vuotta sitten: vesilätäkkö toimiston eteisen lattialla lennätti ilmaan, ensimmäisenä maahan osunut peukalo revähti liitoksistaan. Sekunnin virheliikkeestä seurasi leikkaus ja kuuden viikon sairausloma. Työnantajalle kustannukset olivat suuret, yksikätinen elämä särkyineen ja rajoitteineen oli kurjaa. ja niin turhanaikaista: kunnon kuramatto eteisessä olisi imaissut kengistä ja sateenvarjoista valuneet vedet sisuksiinsa.

Ihmisen oppii virheistään, vahingosta viisastuu. Jos nämä sanonnat pitävät paikkansa, on meillä loistavat mahdollisuudet pistää pystyyn vahingosta viisastumisen talkoot ja ryhtyä oikein tosissamme keksimään keinoja tapaturmien, kaatumisten ja muiden joutavien onnettomuuksien estämiseen. Voimavarat voitaisiin sitten käyttää oikeasti tarpeellisiin ja välttämättömiin asioihin, jotka kuntalaisten hyvinvointia edistävät.

Piia Rantala-Korhonen, apulaiskaupunginjohtaja