Vaikka säästetään, niin nautitaan

Vielä muutama ajatus säästöistä. Pitkällinen taikinointi vuoden 2014 säästöistä sopimiseksi on kokenut välirauhan. Itse asiassahan sopimusta säästöistä ei syntynyt, vaan työnantaja tarjosi vapaaehtoista palkatonta vapaata ja siihen bonusta vaihtoehtona lomauttamiselle.

Kiitettävän iso osa henkilöstöstä päätyikin vapaaehtoisuuden tielle. Osa tuli kuitenkin siihen tulokseen, että vapaaehtoista säästöä ei voi hyväksyä. Heidän osalleen tulee sitten lomautus.

Kumpikaan vaihtoehto ei ole ollut toiminnan kannalta tavoiteltava. Tarkoitus oli saada säästöt muulla tavalla. Molemmat vaihtoehdot tarkoittavat poissaoloa työstä ja siksi vähemmän käsiä tekemiseen. Se positiivinen puoli asiassa oli kuitenkin, että vaikutukset työllistämiseen saatiin yhteisesti järjestöjen kanssa sovittua.

No miksi vain välirauha? Asiat ovat siirtyneet käytännön tasolle eli konkreettisten lomautuspäivien päättämiseen. Mitä siitä seuraa, jää nähtäväksi.  Sellaista liikehdintää kuitenkin on erään järjestön ja jäsenten taholta ollut, että lomautuspäätöksiin puututaan ja tehdään niistä oikaisuvaatimuksia. Tällä työllistetään virkamiehiä ja luottamushenkilöelimiä ja kenties muitakin.

Unto Lehtonen

Säästöasia on saanut suhteettoman merkityksen. Kaupungin säästövaatimus (viiden päivän palkka) – ja tavoite on minimaalinen verrattaessa moniin muihin kuntiin. Niissä puhutaan paljon pidemmistä lomautuksista ja irtisanomisista, puhumattakaan yksityisen puolen lähes jokapäiväisistä neuvotteluista väen vähentämiseksi.

Olemmeko tuudittautuneet siihen, ettei meitä maailman myrskyt koske. Muualla pauhatkoon, meillä ei.

Oulun kaupungin tuore henkilöstöohjelma, joka nimettiin kaupungin arvojen mukaisesti sanoilla rohkea, reilu ja vastuullinen, odottaa käytännön toteutusta.  Sen teemat hyvä johtaminen, osaamisen kehittäminen, työhyvinvointi  ja henkilöstön ohjaaminen hallinnollisesta työstä asiakaspalveluun ovat haastavia.  Ja tähän vielä lisäyksenä se, ettei henkilöstön määrä kasva. Koossa on siis mittava paketti, joka ei saa jäädä kauniiksi sanoiksi. Se edellyttää sekä keskitetysti että palvelualuetasolla ensisijaisten kehittämiskohteiden valintaa ja niiden käytäntöön työstämistä.

Pohjoisen keväällä ja alkukesällä on yksi ylivertainen asia verrattuna maan syrjäisempään kolkkaan eli eteläiseen Suomeen. Se on valo. Se on jotakin hämmästyttävän hienoa. Ja kun nyt on tullut kosteutta ja lämpöä, niin tuore vihreys puhkeaa käsittämättömän nopeasti. Nautitaan tästä reilusti.  Tässä ei tarvitse säästellä.

Unto Lehtonen, henkilöstöjohtaja

2 vastausta artikkeliin ”Vaikka säästetään, niin nautitaan

1. Kimmo

Asiakaspalvelun kehittäminen on jatkuva haaste tässä nopeasti muuttuvassa maailmassa. Miten sitten kaupungin henkilöstöohjelma, rohkeus, reiluus ja vastuullisuus seuraa tässä mukana ja miten se ymmärretään ihan ruohonjuuritasolla. Oulun kaupungin strategiat, minkä firman strategiat tahansa, eivät lähde kehittymään ruohonjuuritasolta, odotella sitä kyllä saa. Vaan strategian, henkilöstöohjelman ymmärtäminen ja sen vieminen ruohonjuuritasolle lähtee luonnollisesti firman johdosta. Se jalkautetaan, maastoutetaan porras portaalta alaspäin. Ja ei riitä, että vain joka vuosi kerrotaan, että nämä ne arvot, strategiat ovat vaan mitä ne merkitsevät ensinnäkin ylimmälle johdolle, siitä sitten alaspäin. Ja ne arvot pitää myös näkyä toimintatavoissa, jotta ne olisivat siten uskottavia. onneksi suurin osa työntekijöistä on vastuuntuntoisia ja työtä pelkäämätöntä, kunhan tavoitteet on luotu ymmärrettäväksi.
    Hyvää kesän alkua ja näitä arvoja odotellessa.

2. Aleksi Löppönen

Hyvä henkilöstöjohtaja. Sen, että lomautuspäätöksiin puututaan ja tehdään oikaisuvaatimuksia, ei pitäisi olla mikään pyhä lehmä. Totta kai laittomiin päätöksiin pitää puuttua ja oikoa niitä.

Kaupunki on nyt lomauttamassa työntekijöitään viikonlopun yli, jottei työt kärsisi. Asia on vain niin, ettei viikonlopun lomautuksesta palkka saa alentua, mikäli töitä ei normaalisti tehdä viikonloppuna. Jos tuollainen olisi mahdollista, niin sitähän käyttäisi jokainen työnantaja; lomauttaisi kk-palkkaiset työntekijänsä joka viikonlopuksi ja ottaisi sitten 8-10 päivän palkan pois työntekijältä.

Oletteko nyt varmasti ajatelleet tämän loppuun asti? Miten teidän tasoisenne virkamies ylipäätään kehtaa alentua tällaiseen kirjoitukseen?