Oulu kasvaa ylöspäin

Yhdyskuntalautakunnan kesäkuun viimeisessä kokouksessa oli yli kolmenkymmenen muun asian joukossa käsittelyssä korkean rakentamisen selvitys. Selvityksessä määritellään, mitä korkea rakentaminen Oulussa tarkoittaa, millaisia asioita pitää ottaa huomioon korkeasti rakennettaessa ja missä sijaitsevat korkealle rakentamiselle suotuisat vyöhykkeet. Korkealla rakentamisella tarkoitetaan Oulussa yli 9-kerroksisia taloja tai vastaavan korkuisia muita rakennelmia.

Oulu, kuten muutkin suomalaiset kaupungit, on pääosin melko matalasti rakennettu ja maamerkkirakennukset ovat vähissä. Syitä tähän on varmaan monia, mutta nyt tahtotilana on, että Ouluun saataisiin joitain korkeampiakin taloja taivaita kurottelevien tehtaan piippujen rinnalle.

Korkea rakentaminen jakaa mielipiteitä. Itse olen sitä mieltä, että korkea rakentaminen on tervetullutta Ouluun. Näen, että korkea rakentaminen elävöittää kaupunkia ja tekee kaupunkikuvasta mielenkiintoisempaa. Se myös tiivistää kaupunkirakennetta. Se voi markkeerata paikkoja ja kiinnittää huomiota. Kuitenkin korkeassa rakentamisessa jos missä korostuu suunnittelun ja rakentamisen laatu ja oikea sijainti.

Samassa lautakunnan kokouksessa oli käsittelyssä konkreettinen korkean rakentamisen hanke, Oulujoen Siltavahdin asemakaavaehdotus. Siltavahti on hanke, jossa suunnitellaan 16-kerroksista asuinkerrostaloa Oulujoen tuntumaan rautasillan ja moottoritiesillan väliselle alueelle.

Hanna SarkkinenKorkean rakentamisen selvityksessä linjataan, että Oulujoen varret ja suisto olisi pääpiirteissään hyvä jättää korkean rakentamisen ulkopuolelle. Olen tämän pääperiaatteen kanssa samaa mieltä, mutta näen kuitenkin, että Siltavahti istuu hyvin nyt suunnitellulle paikalle. Se markkeeraa pohjoisesta tuleville, mistä kaupunki alkaa ja sopii hyvin Oulujoen varrelle rakennetun ”Pikku-Moskovan” eli Koskenniskan 70-luvun taloryhmän lähelle. Suunniteltu rakennus istuu havainnekuvien perusteella hyvin ympäristöönsä vaikka poikkeaakin maisemasta ja rakennukseen muodostuisi hienoja näkymäakseleita eri ilmansuunnista.

Sen sijaan Vänmannin saareen suunniteltua korkeaa rakennusta en puolla. Minun on vaikea keksiä huonompaa paikkaa korkealle rakentamiselle kuin kirjaston ja teatterin täyttämä arvokkaaseen kulttuuriympäristöön sijoittuvaa saarta. Vänmannin saareen on korkeaa rakennusta kaavailtu jo 60-luvulla samaan aikaan kirjaston ja teatterin kanssa ja muutama vuosi sitten aie oli käymässä toteen kun paikalle suunniteltiin rakennettavaksi Hilton-hotellia. Onneksi hotelli-hanke kaatui, sillä aika on ajanut suunnitelman ohi eikä tärkeä torin ja pikisaaren välinen alue kaipaa korkeaa rakentamista, joka tukkisi näkymät, täyttäisi saaren ja näyttäisi ympäristössään oudolta.

Olen iloinen siitä, että Oulussa on vireillä sekä korkean rakentamisen että muita rakennushankkeita. Kasvava kaupunki tarvitsee riittävää asuntotuotantoa ja Oulu kaipaa yhdyskuntarakenteen tiivistämistä. Vaikka ajat ovatkin nyt taloudellisesti hieman ankeat, on Oulussa tulevaisuus, siitä kertovat kaupungin yllä kohoavat nosturit.

Hanna Sarkkinen
Yhdyskuntalautakunnan puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu