Oululaisten maisemataulu

Oulun kesä on kauneimmillaan. Torinrannan ympäristöstä löytyy erilaisia tapahtumia lähes jokaiselle viikonlopulle. On konsertteja, musiikkitapahtumia, ulkoilmateatteria ja näytelmiä – kaikkea mitä viihtyisään ja kesäiseen kaupunkiin voisi kuulua.

Kauppatori kaupungin sydämessä on kaupunkilaisten kohtaamispaikka. Sitä se oli myös sata vuotta sitten. Kotona teurastettujen lihojen myynti, kalakauppa torilla, erilaiset markkinat, kauppahalli omine tuotteineen ja torinreunat rantaravintoloineen loivat kaupungille senaikaista tunnelmaa.

Totuimme siihen, että Oulu on merenrantakaupunki ja Kauppatorin edustan Rommakonselkä avautui kesäaamuisin kauniina maisematauluna. Mutta tilanne on muuttumassa. Kylmä alkukesä kovine pohjoistuulineen on tuonut kaikkien nähtäville hiljaa hiipuvan ilmiön. Maan kohoaminen on tuomassa meille aivan uuden haasteen. Oulun suisto on yllättävän matalaa vesialuetta. Maan kohoamisen myötä Oulujoki suistossa uomautuu. Hiekkasärkät Pikisaaren ja Hevossaaren välissä laajenevat laajenemistaan.

Voisiko tälle ilmiölle tehdä jotain? Halutaanko, että luonnonilmiö hoitaa tehtäväänsä ja kaupunki hyödyntää veden alta vapautuvat maa-alueet vai halutaanko vesipeilin Torinrannassa säilyvän? Ruoppaukset ja erilaiset pohjapadot lienevät vaihtoehtoja luonnonilmiön taittamiseen. Uskoisin, että enemmistö oululaisista haluaisi nähdä tuon vanhan historiallisen maisemakuvan myös tulevaisuudessa.

Suisto on ollut viime vuosina myös oivallinen kalastuskeidas. Kaikki me olemme voineet seurata uhkarohkeita miehiä pilkkimässä Merijalin edustalla talvisin. No, ehkä pilkkimiehet itse tietävät kyseisen kalastusmuodon vaarallisuuden paremmin kuin me maalta töllistelijät.

Merta edemmäs kalaan ei ole tarvinnut kenenkään lähteä. Jotta tämä ei olisi pelkkää puhetta, todistus tästä löytyy uusimman Vapaa-ajan Kalastaja- lehden sivuilta. Oulujoen suisto on valittu vuoden 2014 lähikalastuspaikaksi. Perustelut ovat hyvin selkeät. Kilpailun ratkaisi ehdottoman hyvän ja saalisvarman kalapaikan maine sekä kaupungin panostus alueen ylläpitoon. Alueella kalastetaan pääasiassa onkien, pilkkien, soutaen, heittäen, katiskoita käyttäen ja syksyisin siikoja lippoamalla. Saalistilastokin näyttää hurjia lukuja. Vuoden 2011 tilaston mukaan jokisuistosta nostettiin kalaa yli 25 tonnia.

Pekka VuononvirtaOulujoen suisto ja sen kauniit rannat monine erilaisine mahdollisuuksineen antavat kaupunkilaisille arjen elämisen vastapainoa. Haluamme myös turistien tulevan tänne, viihtyvän täällä ja löytävän täältä kohteita, jotka lisäävät osaltaan myös meidän matkailutuloja ja matkailumainettamme.

Me käymme maailmalla etsimässä jotain, luemme esitteitä ja kuulemme tarinoita eri kaupunkien matkailuvalteista. Kuitenkin tämän päivän ihminen nauttii ihan normaaleista arjen perusasioista, joita Oulun keskusta suistoineen tarjoaa meille kaikille jo tänä päivänä. Vanha viisaus, pitääkö matkustaa kauas nähdäkseen lähelle, sopii hyvin suistoalueen jo nyt tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Pekka Vuononvirta
Yhdyskuntajohtaja

Yksi vastaus artikkeliin ”Oululaisten maisemataulu

1. Arto Veräjänkorva

Toinenkin ’luonnonvoima’ kannattaa muistaa: meren pinta nousee, kun ilmasto lämpenee.