Aleksinkulmassa uutta ja vanhaa

Aleksinkulma siirtyi hallinnollisesti hyvinvointipalveluista konsernipalvelujen yhteisötoiminnalle vuodenvaihteessa. Muutosta käyttäjät tuskin juuri ovat huomanneet, sillä tilojen käyttö on pysynyt pääsääntöisesti entisellään.

AleksinkulmaAleksinkulma on kaupungin 1990-luvulla tehtyjen linjausten mukaan tarkoitettu oululaisille eläkeläis-, vammais- ja veteraanijärjestöille kohtaamis- ja kokoontumispaikaksi. Tilojen käyttö näille järjestöille on maksutonta. Aleksinkulmassa kokoontuvista yli 6o järjestöstä tai toimijasta yli 30 on eläkeläisjärjestöjä, 12 veteraani- ja 12 vammaisjärjestöjä sekä noin kymmenkunta muuta yhdistystä tai toimijaa. Vuosittainen kävijämäärä on yli 50 000.

Jotain sentään muuttuu, toivottavasti kaikkien kannalta myönteiseen suuntaan. Aleksinkulman tilat ovat nyt varattavissa myös eri yhdistysten sekä yksityishenkilöiden käyttöön arki-iltaisin ja viikonloppuisin. Kokousten ja erilaisten tapahtumien lisäksi tilat soveltuvat moninaisiin juhlatilaisuuksiin. Vuosien varrella tiloissa on järjestetty mm. karonkka, hää-, syntymäpäivä- ja joulujuhlia.

Uutta ovat myös vaalitilaisuudet, joita kevään mittaan eri puolueet ja ehdokkaat Aleksinkulmalla järjestävät. Nähdäänpä siellä maahanmuuttoaiheinen vaalipaneelikin 16.3.2015 klo 17.00!

Yhteistyössä työllisyyspalvelujen kanssa Aleksinkulmassa työnsä helmikuussa aloittaa Honkapirtin tapaan ”talotalkkari” joka vastaa tilavarauksista, asiakaspalvelusta ja ohjauksesta. Tavoitteena on myöhemmässä vaiheessa käynnistää mm. tilojen siivoukseen ja ylläpitoon suunnattu kuntouttava työtoiminta – yhteistyö kaupungin työllisyyspalvelujen kanssa on hedelmällistä!

Aleksinkulmassa on nykyisellään käytössä 12 kokoustilaa joihin kävijöitä mahtuu 10-150 henkilöä ja rakennuksessa on otettu huomioon esteetön kulkeminen. Tilava jakelukeittiö tarjoaa käyttäjille erinomaiset toimintamahdollisuudet. Kellaritiloissa sijaitsevassa askartelutilassa olevat kaksi posliininpoltto-uunia ovat tilassa kokoontuvien harrastajien ahkerassa käytössä.

Aleksinkulmasta lisää, muun muassa tilavaraukset hoituvat osoitteessa www.ouka.fi/aleksinkulma

Honkapirtti ratsastaa jälleen

Honkapirtin tulevaisuudesta käytiin vääntöä syksyllä 2013. Kiinteistön ylläpito ja hallinnointi siirtyi hyvinvointipalveluilta vuoden 2014 alusta konsernipalveluiden yhteisötoiminnalle ja työllisyyspalveluille. Vuoden kokemusten jälkeen ratkaisu näyttää ehdottoman oikealle, sillä Honkapirtti kukoistaa ja on saanut aikamoisen ehostuksen sisätiloihinsa kuluneen vuoden aikana.

Honkapirtillä työskentelee arkipäivisin oma ”pirttitalkkari” Reino Turpeenniemi, joka hoitaa tilavuokraukset ja ohjaa myös työtoiminnan siivousryhmää.

Talossa toimii arkipäivisin työllisyyspalveluiden kuntouttavan työtoiminnan ryhmiä. Yksi ryhmä tekee tiloissa pintaremonttia, ja toinen ryhmä mm. huolehtii tilojen siivouksesta päivittäin. Kuntouttavassa työtoiminnassa myös valmistetaan ohjaajan kanssa aamupalaa ja Marttojen kanssa lounasta. Kahtena päivänä viikossa toiminnan sisältö on liikunta- ja ravitsemuspainotteinen. Honkapirtillä aloitellaan myös urheilu- ja vapaa-ajanvälinelainaamon toimintaa.

Honkapirtillä toimii useita eri yhdistyksiä. Viikoittain tiloissa toimii noin 24 eri yhdistystä tai tahoa. Talon yläkerrassa olevassa liikuntasalissa toimii useita eri urheilijaryhmiä muun muassa karaten- ja taekwondonharrastajia, Oulun seudun Setlementti sekä useita sählynpelaajaporukoita. Alakerrassa olevassa juhlasalissa, kokoushuoneessa ja keittiössä toimivat mm. Patelan Martat, MLL:n perhekahvila ja Pateniemen eläkeläiset.

Vakiovuorojen kävijämäärä on noin 12 000 vuodessa (laskettu perustuen syksyn 2014 kävijämäärään). Tiloja vuokrataan myös yksityiskäyttöön erityisesti viikonloppuisin esim. syntymäpäiviä tai häitä varten.

Oulun Raadit tänä keväänä kaupungintalolla

Oulun Raadit ovat kaikille kuntalaisille avoimia keskustelutilaisuuksia. Raatien tarkoituksena on vahvistaa kuntalaisten osallisuutta ja vaikuttamista kunnan pitkän aikavälin tavoitteisiin sekä palvelujen järjestämiseen. Oulun raadit ovat vuorovaikutteisia tilaisuuksia, joissa keskustellaan ajankohtaisista asioista. Keskustelujen anti viedään päättäjille tiedoksi.

Tänä keväänä Oulun raadit järjestetään maaliskuun aikana. Kahtena edellisenä keväänä olemme järjestäneet neljä alueellista tilaisuutta, joissa on ollut etukäteen valittu aihe ja aiheesta keskustelemassa johtavia viranhaltijoita.

Tänä vuonna Oulu raadit toteutetaan hieman eri tavalla. Tilaisuuksia on kolme, ja ne kaikki järjestetään kaupungintalon juhlasalissa. Alustavat päivämäärät Oulu raatien ajankohdiksi ovat:

• 12.3.2015 klo 18.00 Työllisyys ja yrittäjyys
  • 19.3.2015 klo 18.00 Kaupunkikulttuuri
  • 26.3.2015 klo 18.00 Hyvinvointi, terveys ja liikunta

Tilaisuuksien ohjelma ja sisältö hahmottuvat lähiviikkojen aikana.

Ari Heikkinen
konsernipalvelujen hallintojohtaja