Kuntien työllisyyspalvelut, miten Oulussa?

Vuoden 2015 alusta kuntien vastuut työttömyydestä ovat kasvaneet. Työllisyyden edistämiseksi tarvitaan koulutus-, hyvinvointi- ja työllisyyspalveluita, mutta ennen kaikkea tarvitaan työpaikkoja. Taantumatalouden aikana uusien työpaikkoja ei synny samassa vauhdissa kuin normaalitilanteessa, puhumattakaan kasvutalouden kaudesta.

TyökokeiluOulussa on kuitenkin määrätietoisesti tehty työtä muun muassa uusien start up yritysten, kansainvälisen ja erityisesti Pohjoisen yhteistyön syntymiseksi. Tuloksia alkaa jo näkyä ja tulevaisuuteen katsotaan Oulussa valoisin mielin.

Kasvun aika ei ole ehkä kuitenkaan vielä aivan heti. Suuri työvoimavaranto, joka Oulussa on monien ammattiosaajien kuin nuoren työvoimankin osalta, tarvitsee palveluita ammattitaidon ja osaamisen ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi. Pitkään työttömänä olleiden osalta tarvitaan usein jo työkykyäkin edistäviä asioita.

TE –toimiston työvoimakoulutustarjonta on pyrkinyt kehittymään vastaamaan paremmin erilaisten työnhakijoiden koulutustarpeita ja omaehtoisella opinnoilla, joita työttömyysturvalla voi opiskella, pääsee moni työtön täydentämään ehkä kesken jäänyttä tutkintoaan. Nuorten aikuisten ja entisten nuorten osaamisohjelman koulutustarjonnalla voi suorittaa puuttuvia ammatillisia opintoja. Työkokeilun kautta moni nuori pääsee kokeilemaan eri aloja käytännön työpaikoilla tai pitkään työttömänä ollut parantamaan mahdollisuuksiaan työmarkkinoilla.

Kunta osallistuu työllisyyden edistämiseen sekä työllistämällä että tarjoamalla työllisyyttä edistäviä palveluita, kuten työkokeilumahdollisuuksia sekä kaupungin eri palvelualueilla että liikelaitoksissa. Vuosittain Oulun kaupunki työllistää yli tuhat pitkäaikaistyötöntä ja nuorta ympäri vuoden ja kesätyöllistämisen piirissäkin on vuoittain noin tuhat koululaista ja opiskelijaa. Kaupungin kesätyösetelin avulla työllistyi viime kesänä 3622 nuorta. Yritysten työllistämistä tuettiin 85 henkilön osalta, heistä 51 oli oppisopimustyösuhteessa. Yhteisöille myönnettiin kuntalisää 885 kertaa, joista oppisopimustyösuhteeseen 138 henkilön työllistämiseksi. Kaupunki satsaa siis todella paljon sekä taloudellisesti että palveluiden muodossa työllistämiseen.

Kuntouttavan työtoiminnan palvelut ovat osa kunnallisia työllisyys- ja sosiaalipalveluita. Oulussa kuntouttavan työtoiminnan palveluiden piirissä vuonna 2014 oli 925 eri henkilöä. Työttömyyden pitkittyessä palvelun määrällinen tarve kasvaa koko ajan. Tarvitaan mielekkäitä työtehtäviä, tarvitaan koulutuksellisia elementtejä ja tarvitaan hyvinvointia tukevaa toimintaa.

Oulussa jokainen kuntouttavaan työtoimintaan osallistuva saa kaupungin liikuntapalveluihin oikeuttavan passin, jolla hän pääsee veloituksetta käyttämään liikuntapalveluita, kuten uimaan ja kuntosalille. Monien kuntouttavan työtoiminnan ryhmien kokonaisuuksiin kuuluu myös osallistuminen ohjattuun liikuntatoimintaan. Myös ravintoasioihin kiinnitetään huomiota ja usean ryhmän sisältönä onkin ruuan laittoa. Niin ikään atk-taitojen tai vaikkapa maahanmuuttajilla suomen kielen harjaantumiseen kiinnitetään huomiota.

Nämä moninaiset esimerkit ovat osia asioista, joita Oulussa pyritään kytkemään kuntouttavan työtoiminnan sisältöihin yhdessä mahdollisimman mielekkäiden työtehtävien kanssa. Kuntouttavan työtoiminnan tarjontaan pyritään löytämään mielekkäitä avustavia työtehtäviä sekä kaupungin omasta toiminnasta että kaupungissa toimivien kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Oulussa viime vuonna työllisti ja oli kaupungin kanssa työllistämisen yhteistyössä 124 eri yhteisöä ja yhdistystä.

Tässä yhteydessä on aihetta kiittää kaikkia näitä sekä kaupungin sisällä että yrityksiä ja yhteisöjä, jotka ovat mukana tässä yhteisessä ponnistuksessa, joka jatkuu, sillä haasteet ovat kovat edelleen. Kuluvana vuonna tarvitaan vielä lisää sitä samaa yhteishenkeä ja oululaista luovuutta, jolla jo nyt on saatu paljon aikaan. Suuri kiitos, että olette mukana!

Seija Mustonen
Työllisyyspalveluiden päällikkö