Villa Victorin kevät tuo mukanaan maahanmuuttajaneuvoston Ouluun

Oulun kaupungin monikulttuurikeskus Villa Victor jatkaa toimintaansa täyttä höyryä. Kevään kuluessa toteutetaan taas Värikäs ravintola kansainvälisenä ravintolapäivänä, rasisminvastainen viikko lähestyy, kieliopinnot pyörivät täydellä teholla ja maahanmuuttajaneuvoston perustamisen valmistelu on täydessä vauhdissa.

KirkkotoriTämä kaikki tapahtuu edelleen evakkotiloissa, sillä Villa Victorille ei ole vieläkään onnistuttu osoittamaan kaupungin kiinteistöistä uutta pysyvää toimipistettä – mutta toivossa eletään, että pian saamme asiat järjestykseen.

Villa Victorin palveluksessa on vuoden vaihteessa aloittanut Priyanka Sood, joka siirtyi hyvinvointipalvelujen maahanmuuttajapalveluista meille monikulttuurisen työn koordinaattoriksi.

Tässä Priyankan mietteitä uudesta tehtävästä:

”Olen aloittanut monikulttuurisen työn koordinaattorina tammikuun alussa. Työ on mielenkiintoista, sillä työskentelen ja olen lähikontaktissa maahanmuuttajayhteisöjen kanssa. Tulevaisuudessa haluan edistää maahanmuuttajien osallistumista palvelujen kehittämisessä. Haluan myös kehittää luovaa mallia kunnan ja maahanmuuttajajärjestöjen välisessä yhteistyössä. Uskon että vihdoinkin olen semmosessa paikassa missä voin käyttää urani aikana kerättyä työkokemusta ja koulutusta. Tulevaisuus on täynnä mahdollisuuksia.”

Onnea Priyankalle vaativaan tehtävään!

Yksi Priyanka Soodin ensimmäisiä tehtäviä on valmistella maahanmuuttajaneuvoston perustaminen Ouluun. Neuvoston on määrä aloittaa työnsä vielä ennen kesää. Sitä ennen Villa Victorin väki neuvottelee Oulussa toimivien maahanmuuttajayhteisöjen kanssa siitä, millaisella kokoonpanolla ja toimintamallilla maahanmuuttajaneuvosto aloittaa työnsä. Jos edetään suunnitellun aikataulun mukaisesti, kaupunginhallitus nimittää neuvoston huhtikuun kuluessa.

Maahanmuuttajaneuvoston tehtäviä täällä Oulussa ei ole vielä määritetty, mutta esimerkiksi Tampereella vastaavan neuvoston tehtävänä on muun muassa maahanmuuttajien ja kotouttamiseen liittyvien palvelujen kehittäminen, eri kulttuurien välisen vuoropuhelun kehittäminen sekä osallistuminen syrjinnän ja rasismin ehkäisyyn. Tuolta pohjalta päästään varmasti meilläkin hyvin liikkeelle!

Villa Victorin kieliopinnot vauhdissa

Talven pakkaset, liukkaat tai lumisateet eivät estä innokkaita suomen kielen opiskelijoita tulemasta kursseillemme joka aamu. Maanantaisin ja torstaisin kokoontuvat hieman edistyneemmät, tiistaina ja keskiviikkona opiskellaan alkeista lähtien.

Kurssien ajankohdat ja opetussuunnitelmat ovat pysyneet käytännössä samoina kuin viime vuonnakin, mutta kurssien nimet päätettiin ajanmukaistaa: nykyiset nimet ovat Alkeiskurssi (Elementary course) ja Jatkokurssi (Follow-up course). Myös tiistai-illan erikoiskurssilla on nyt kuvaavampi nimi, Valmentava kurssi YKI-testiin. Iltakurssien ajat ovat myös pysyneet samoina.

Villa Victorin kerho- ja ryhmätoiminta on edelleen vilkasta. Jo perinteisiksi muodostuneet englannin kielen kurssit sekä arabian ja ranskan kerhot ovat saaneet rinnalleen espanjan lukupiirin. SPR:n vapaaehtoiset vetävät läksyapuryhmää torstaisin, jolloin kokoontuu myös romanien kielipesä. Kansainvälisiä kohtaamisia järjestetään useana keskiviikkoiltana koko kevään.

Viikonloppuryhmistä kokoontuvat edelleen amharan sekä thain kielen ryhmät. Lisäksi viikonloppuisin jatkaa syksyllä aloittanut japanin kielen ryhmä. Joka toinen tiistai talo taas täyttyy tiedonhaluisista, kun tiistai-infojen asiantuntijat tulevat kertomaan elämän ja yhteiskunnan eri asioista.

Täysin uutena päänavauksena Villa Victorissa aloitti kuntouttavan työtoiminnan ryhmä, joka kokoontuu perjantaisin koko kevään ajan. Ryhmään valitut opiskelevat suomea elämänhallintaan, opiskeluun ja työelämään liittyvien perustaitojen harjoittelun ohessa. Ryhmä toteutetaan yhteistyössä kaupungin työllisyyspalveluiden sekä sosiaalitoimen kanssa.

Alkuvuoden osallistujamäärät viittaisivat siihen, että viime syksyn trendi jatkuu. Kävijämäärät ovat selvässä kasvussa. Lisäksi iltojen ja viikonloppujen tilaisuuksia varten tiloja vuokrataan yhä innokkaammin. Toistaiseksi on pääasiassa saatu kaikki halukkaat mahtumaan, mutta tätä menoa joudutaan tilojen puolesta sanomaan myös ”ei oota”. Erityisesti lauantaipäivät ja –illat ovat koko kevään hyvin varattuja.

Kevään 2015 tulevia tapahtumia

15.2. Värikäs Ravintola Aleksinkulmassa klo 11 alkaen. Kotikokit 16 eri maasta Monikulttuurikeskus Villa Victorin koordinoimana järjestävät mahdollisuuden herkutteluun eri maiden ja maanosien ruoilla edulliseen hintaan.

14.3. klo 11.00—13.00 Oulu Loves Me -tapahtuma Rotuaarilla, rasisminvastaisen viikon aloitustilaisuus Oulussa

16.3. Kaikkien vaalit – valtakunnallinen vaalipaneelitilaisuus Aleksinkulmassa klo 17.00 alkaen

Ari Heikkinen
konsernipalvelujen hallintojohtaja