Yhdenvertaisuus on ihmisoikeus

Kaupunginhallitus hyväksyi äskettäin Oulun kaupungin kaikkien aikojen ensimmäisen yhdenvertaisuussuunnitelman, jota laatimassa oli monipuolinen joukko järjestöjen, edunvalvontatahojen, viranomaisten ja kaupungin edustajia. Lopputuloksesta voi olla ylpeä! Suunnitelma löytyy tasa-arvotoimikunnan sivuilta www.ouka.fi/tasa-arvo

Tässä kuitenkin maistiaisiksi suunnitelman esipuhe:

Yhdenvertaisuus on ihmisoikeus, jonka turvana on meillä Suomessakin laki yhdenvertaisuudesta. Viranomaisten on lain mukaan laadittava yhdenvertaisuussuunnitelma, ja tämä Oulun kaupungin yhdenvertaisuussuunnitelma on laadittu ainutkertaisen laajalla joukolla Oulun seudulla vaikuttavia viranomaistahoja, Oulun kaupungin yksiköitä ja ennen muuta erilaisten kansalaisryhmien edunvalvonnan edustajia, vähemmistöjen ja enemmistöjen puolestapuhujia. Siksi tässä yhdenvertaisuussuunnitelmassa tarkastellaan tämän päivän oululaisuutta monesta kulmasta – ja silti koko ajan yhdenvertaisuussilmälasien läpi. Kiitokset prosessiin osallistuneille!

Tässä ajassa ihmisoikeuksien universaalisuudesta on taas muistutettava, sillä niitä rikotaan eri puolilla maailmaa räikeästi joka päivä. Meilläkin erilaiset syrjinnän muodot ovat valitettavan tavallisia – aina emme monia ilmiöitä osaa edes syrjinnäksi tunnistaa. Tämän suunnitelman yksi keskeisistä tarkoituksista on tehdä syrjinnän rakenteet ja ilmiöt niiden takaa tunnistettaviksi, jotta jokainen meistä pystyy paremmin omassa arjessaan niitä ehkäisemään ja poistamaan.

Tulevaisuuden Oulu on monimuotoinen. Meitä on moneksi jo nyt, mutta muutokset ikärakenteessa, maahanmuuton lisäys, kieliryhmien lisäys, erilaisten kulttuurien ja uskontojen vaikutus, matkailun vaikutus ja ylipäätään kansainvälisen vuorovaikutuksen jatkuva lisääntyminen muuttavat vanhaa kunnon Oulua uudeksi ja entistä ehommaksi monikulttuuriseksi Ouluksi. Yhdenvertaisuuden suunnittelussa ei voi kuitenkaan vain odottaa tulevaisuuden muutoksia, vaan toimiin on ryhdyttävä heti. On paljon myös paljasjalkaisia oululaisia, joiden asema on perinteisesti jäänyt muita heikommaksi. Heitä voivat olla lapset, vanhukset, vammaiset, eri uskontokuntiin kuuluvat, vieraita kieliä puhuvat… Yhdenvertaisuuden edistäminen ei ole siis trendikysymys.

Kaupunkistrategia Oulu 2020:ssä yksi keskeisistä osioista koskee Palvelujen järjestämisohjelmaa. Tässä ohjelmassa tavoitteina ovat kuntalaisten hyvinvoinnin parantaminen, kuntalaisaktiivisuuden ja yhteisöllisyyden lisääminen ja asiakaslähtöisten palvelujen järjestäminen. Tavoitteet ovat aivan olennaisia, kun suunnitellaan yhdenvertaista Oulua ja sen palveluja. Keskeiset peruspalvelut, kuten koulutus ja terveydenhuolto, on järjestettävä kaikille kuntalaisille korkealaatuisina ja mielellään merkittäviltä osiltaan lähipalveluina. Kaikille ei kuitenkaan sovi kaikki. Tosiasiallinen yhdenvertaisuus toteutuu, kun erilaisten asiakasryhmien ja yksilöiden erityispiirteet tunnistetaan ja otetaan huomioon. Yhdenvertainen Oulu on suvaitseva Oulu, jossa erilaisuutta arvostetaan ja siitä osataan tehdä koko seudun menestystekijä.

Yhdenvertaisuuslain mukaiset, kokemukseen perustuvat tavoitteet ja toimenpiteet syrjinnän ehkäisemiseksi tarkistetaan palvelualueittain vuosittain osana talouden ja toiminnan suunnittelua. Tavoitteiden arvioinnista ja seurannasta vastaa tasa-arvotoimikunta, joka raportoi niiden toteutumisesta kaupunginhallitukselle. Asiakaslähtöisten palvelujen ja yhdenvertaisuussuunnitelman toteuttaminen tapahtuu jokaisen työyhteisön jäsenen työssä henkilökohtaisella tasolla. Rohkeus, reiluus ja vastuullisuus omasta toiminnasta saa kaupunkistrategiamme arvot näkyviin arkipäivän työssä.

Ari Heikkinen
Konsernipalvelujen hallintojohtaja