Avoin ja kaikkien yhteinen Oulu

Miltä kuulostaisi, jos voisit osallistua entistä paremmin kotikaupungissasi tapahtuviin asioihin? Jos pystyisit yksinkertaisesti ja sinulle sopivalla tavalla kertomaan mielipiteesi siitä, millaisessa kaupungissa haluat asua ja voisit olla vaikuttamassa sen toimintaan?

Löytäisit helposti tiedon siitä, millaisia päätöksiä kotikaupungissasi on tehty ja millä tavalla ne koskettavat omaa arkeasi. Päätöksiä ja muita tekstejä lukiessasi et joutuisi enää miettimään vaikeasti avautuvia termejä, etkä tarvitsisi niiden sisällön tulkitsemiseen sivistyssanakirjaa tai lakiosaamista. Entä mitä mieltä olet siitä, että käyttämäsi palvelut olisivat entistä helpommin käytettävissä?

Kuulostaa hyvältä, eikö totta? Olemme samaa mieltä! Siksi Oulussa tehdään parhaillaan työtä avoimen hallinnon edistämiseksi. Yksi hyvä ja ansiokas esimerkki avoimen hallinnon edistämiseksi tehdystä työstä Oulussa on omaishoidon päätöstekstien selkeyttäminen. Millainen päätös on tehty, se kerrotaan nyt selkeästi tekstin alussa. Vuoden selväsanainen palkinto, se tuli meille Ouluun! Kiitos ja palkinto kuuluvat myös Teille asukkaille aktiivisesta osallistumisesta!

Siis mikä on avoin hallinto? Avoin hallintohan voi kalskahtaa kuivalta ja jättää suuhun byrokraattisen maun. Todellisuus on kuitenkin toinen. Avoin hallinto ja sen edistäminen tarkoittavat Oulussa kaikkea sitä, mikä tuo kaupunkia ja sen toimintaa lähemmäs jokaista asukasta. Sen sisältöihin kuuluvat esimerkiksi erilaiset kuntalaisten käytössä olevat vaikuttamisen keinot, kaupungissa tehtyjen päätösten julkisuus, selkeä kielenkäyttö teksteissä sekä kaikkien mahdollisuudet olla mukana Oulun kaupungin toiminnassa.

Avointa hallintoa ja siihen kuuluvia osa-alueita on edistetty Oulussa pitkään. Tällä hetkellä kaupungissa ollaan laatimassa toimintasuunnitelmaa, joka kokoaa kaikki Oulussa tehtävät avoimuuteen liittyvät asiat yhteen. Tavoitteena on myös kehittää kaupungin toimintaa niin, että kaikki oululaiset voisivat paremmin osallistua yhteisen kotikaupunkimme rakentamiseen. Suunnitelmalliseen ja tavoitteelliseen työhön osallistuu monien alojen asiantuntijoita eri puolelta Oulun kaupungin palveluita.

Ennen kuin suunnitelma on valmis, siitä kaivataan mielipidettä myös asukkailta. Suunnitelmatyöhön voi osallistua alkuvuodesta 2017. Osallistuthan sinäkin.

Mikä tekisi Oulusta sinulle läheisemmän kotikaupungin?

Ari Heikkinen
Konsernipalvelujen johtaja

Tiia-Maria Juuso
Kuntalaisvaikuttamisen koordinaattori

Yksi vastaus artikkeliin ”Avoin ja kaikkien yhteinen Oulu

1. Marika Niemelä

Kuulostaa tietysti hienolta, mutta onko se myös käytännössä hienoa? Kuinka moni kansalainen oikeasti tietää vaikutusmahdollisuuksistaan? Kansalaisaloitteista varmaan tiedetään, mutta se ei ole mielestäni helppo tapa vaikuttaa ja ilmaista mielipiteitään. Vilkaisin foorumia ja otakantaa.fi sivustoa ja huomasin, että siellä on valmiina annetut asiat, joihin voi vaikuttaa. Voiko kaupunkilaiset itse lisätä aihealueita, joihin he haluavat vaikuttaa? Uskoisin, että ihmiset vaikuttaisivat enemmän asioihin, jos se olisi helpompaa ja tunnetumpaa.

Foorumi voisi olla esimerkiksi sellainen, jossa on lista aihealueista/palveluista, joita on olemassa kaupungissa. Sieltä voisi valita alueen, johon haluaa vaikuttaa ja kirjoittaa oman asiansa, palautteensa, ideansa tai kehitysehdotuksensa. Ehkä olisi hyvä saada valita haluaako viestinsä näkyviin kaikille vai pelkästään päättäjä-/johtajapuolelle. Muut kaupunkilaiset ja päättäjä-/johtajapuoli voisivat kommentoida ainakin kaikille näkyviä juttuja.