Galaksi – missä liikunta ja luovuus kohtaavat

Kemintien maantieympäristön muuttaminen Oulun pohjoiseksi bulevardiksi on merkittävä hanke, joka luo edellytykset kehittää Ouluun uudenlainen Välivainion ja Alppilan yhdistävä urbaani kaupunginosa. On ollut mielenkiintoista ja silmiä avaavaa olla mukana kehittämässä kaupunkia ja tuomassa toteuttajien näkökulmaa kehitystyöhön jo hankkeen varhaisessa vaiheessa.

Bulevardihankkeen rakentaminen alkaa Välivainion Galaksista, joka sijoittuu nykyisen Välivainion koulun alueelle. Alueen suunnittelun lähtökohtana on Rakennusliike Lapti Oy:n laatima kilpailutyö ”Galaksi”, jonka perusteella kaupunki valitsi Laptin yhteistyökumppaniksi alueen kehittämiseen. Kilpailuun laadittu suunnitelma on lähtökohta, jota kehitetään uuden tiedon ja nyt laadittavan kaavarungon pohjalta.

Välivainion Galaksista on tulossa uudenlainen vetovoimainen asuin-, työpaikka- ja palvelukeskittymä, jonka henkeä kuvaavat liikunta, luovuus ja digitaalisuus. Galaksi muodostuu kolmesta korttelista sekä alueen sydämeksi muodostuvasta toriaukiosta Galaksi Plazasta, joka yhdistää asukkaat ja julkisen liikenteen sekä alueen lähipalvelut.  Galaksi rajoittuu toiselta sivultaan vihervyöhykkeeseen, mikä tekee asumisympäristöstä rauhallisen ja antaa mahdolliseen virkistymiseen lähiluonnossa.

Galaksista halutaan rakentaa ympäristö, joka tuo liikkumisen osaksi kaikenikäisten arkea. Tavoitteena on, että hyvien liikkumiseen kannustavien laadukkaiden lähiliikuntapalveluiden lisäksi muut toimivat lähipalvelut ja hyvät kulkuyhteydet voivat vähentää yksityisautoilua ja kannustaa omaehtoiseen liikkumiseen. Alueelle suunnitellun vehreän liikuntapuiston kautta on hyvät yhteydet kaupungin kuntoilureiteille ja liikuntapaikoille.

Luovuus tulee näkymään Galaksissa eri muodoissa. Välivainion Galaksille pyritään eri tekniikoin toteuttamaan oma visuaalinen ilme, jonka tavoitteena on luoda alueelle kokonaisvaltainen alueidentiteetti ja muistijälki. Galaksi toimii myös luovana ympäristönä, jossa mahdollistetaan uusien palvelumallien ja erilaisten teknisten ratkaisujen kokeilu ja kehittäminen asukkaiden ja alueen toimijoiden hyväksi.

Rakennetun ympäristön digitaalisuus tulee osaksi Galaksia. Valtavalla vauhdilla kehittyvä digitaalisuus näkyy myös rakennetussa ympäristössä. Digitaalisuuden lisääntyminen tarkoittaa helpotusta ihmisten arkeen. Se voi tarkoittaa älykkäitä valaistusratkaisuja, parempaa sisäilmaa, yhteisöllisiä digipalveluita tai ihan mitä tahansa uutta, jota emme osaa vielä kuvitella. Kaiken lähtökohtana on laadukkaamman ja helpomman arjen kehittäminen automaattisten tai helppokäyttöisten palveluiden ja tuotteiden avulla.

Uuden kehittäminen vaatii uudenlaista näkökulmaa sekä rohkeita kokeiluja. Rakennusliike Lapti on laatinut Välivainion Galaksin yhteydessä tehtävää kehitystyötä varten Business Lab -mallin, jossa Oulun yliopisto, VTT sekä eri alojen yritykset kehittävät yhdessä osaamistaan, tuotteitaan ja palveluja. Galaksi toimii näiden testiympäristönä niin rakentamisen kuin käytönkin aikana. Laptin Business Lab on avoin yhteisö, jossa tehtävään kehitys- ja tutkimustyöhön halukkailla kumppaneilla on mahdollisuus tulla mukaan.

Välivainion Galaksin rakentamista tulee määrittämään alueelle laadittava asemakaava. Asemakaavassa voidaan myös määritellä, minkä tyyppisiä palveluja alueella voidaan toteuttaa ja miten autoiluun alueella suhtaudutaan. Galaksista ollaan laatimassa viihtyisää, liikunnalliseen elämäntapaan kannustavaa elinympäristöä, joka toimii myös luovuuden, luovan ajattelun ja uusien rohkeiden kokeilujen mahdollistavana kehitysalustana. Kun tämä huomioidaan oikealla tavalla asemakaavassa, on Oululla mahdollisuus saada pohjoisen bulevardin varteen uudenlaisen elinympäristön suunnan näyttäjä.

Välivainion Galaksi on bulevardin rakentamisen avaus ja muodostuu koko pohjoisen bulevardin sydämeksi, jonka ympärille uusi urbaani kaupunginosa rakentuu.

Kirjoittaja: Mikko Lohi, rakennuttajapäällikkö, Rakennusliike Lapti Oy
Rakennusliike Lapti Oy on Oulun kaupungin yhteistyökumppani entisen Välivainion koulun ympäristön kehittämisessä.